Nieuws
Een warmtepomp bij renovatie: helemaal klaar voor de toekomst
27 april 2022
Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp is een zuinig en duurzaam systeem om je woning te verwarmen, te koelen en warm water te produceren. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt gebruik van gratis hernieuwbare energie (de zon, de aardbodem, de lucht en grondwater worden omgezet in warmte).
Hoe werkt een warmtepomp?
Warmtepompen gebruiken hetzelfde principe als koelkasten: de warmte die de pomp uit de omgeving haalt, wordt via een koelvloeistof omgezet. Deze koelvloeistof bereikt op lage tempratuur haar kookpunt en gaat verdampen. Vervolgens gaat deze damp door een compressor tot wanneer er een hogere tempratuur bereikt wordt dan de lucht of het water in de verwarmingsinstallatie. Tot slot komt deze damp in een condensor waar hij zijn warmte afgeeft aan de verwarmingsinstallatie en de druk opnieuw verlaagt zodat het hele proces opnieuw kan starten.
Wanneer is een warmtepomp de beste keuze?
Een warmtepomp is een grote investering maar wel een zeer slim alternatief. Je zal deze investering terugverdienen door het verlagen van de energiefactuur. Als u van plan bent een warmtepomp te installeren in een huis dat slecht geïsoleerd is, dan is dat vaak niet de beste keuze. Het is van belang dat jouw huis voldoende geïsoleerd is omdat een warmtepomp op lage tempratuur veel tijd nodig heeft om optimaal te verwarmen en daarom is het beter om de verwarming altijd te laten aanstaan.
Er bestaan ook warmtepompen op hoge tempratuur. Deze kan je plaatsen in een slecht geïsoleerd huis maar zijn duurder in aankoop en verbruiken veel meer elektriciteit waardoor de rendabiliteit van dit alternatief daalt.
De verschillende soorten warmtepompen
1. Lucht-waterwarmtepomp: Deze pomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en verwarmt hiermee het water dat door de leidingen van de centrale verwarming loopt of het sanitair water.
2. Lucht-luchtwarmtepompen: Deze pomp bestaat uit een binnen -en buitenunit die met elkaar in verbinding staan en werkt zowel als verwarming als airco. Om te verwarmen neemt de warmtepomp koude buitenlucht op, verwarmt deze lucht en blaast ze dan in de woning.
3. Water-waterwarmtepomp: Deze pomp heeft het grootste rendement van alle warmtepompen maar deze vergt een flinke investering. Met een water-waterwarmtepomp haal je de warmte die in het grondwater is en gebruik je die om de woning te verwarmen.
4. Grond-waterwarmtepomp: In de aardbodem is warmte aanwezig. Met deze pomp onttrek je de warmte uit de aardebodem en verwarmt hiermee het water in de leidingen van de centrale verwarmingsinstallatie.
Contacteer ons gerust met al uw (vastgoed)vragen. Wij staan u graag te woord. U kan ons contacteren via info@immotijl.be.